Frank Vantroyen

 

Frank Vantroyen begon als jonge kerel zijn muzikale carrière bij de Koninklijke Fanfare Sint-Huibrecht uit Ramsel. Aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium in Antwerpen behaalde hij naast eerste prijzen voor notenleer, tuba en kamermuziek het hoger diploma voor tuba.

Frank is solist tuba en cimbasso bij het orkest van Opera Ballet Vlaanderen. Daarnaast is hij geregeld als tubaspeler te horen op binnen- en buitenlandse opnames met onder meer José Carreras, Tom Vanstiphout, Jef Neve, Lieven Tavernier, Derek en Bart Peeters. Ook de soundtracks van tv-reeksen als ‘Katarakt’, ‘In Vlaamse Velden’ en ‘Bumperkleef’ voorzag hij van een solide baslijn.

In 2005 bracht hij zijn solo-cd ‘Hey ’t is Frank’ uit.

Als vaste dirigent heeft Frank de brassband United Brass en het Gentse Room 13 Orchestra onder zijn hoede. Hij is tevens gastdirigent bij Brass Band B10 uit Duitsland. Met zijn ensembles werkte hij mee aan de cd’s ‘De fanfare van honger en dorst’ (Lieven Tavernier & United Brass) en ‘Oude regenbogen’ (Lieven Tavernier & Room 13 Orchestra).

Van 2014 tot 2016 was Frank gastprofessor aan het Conservatorium van Gent en het Lemmensinstituut (nu Luca School of Arts) in Leuven.

Sinds 2020 is Frank ‘Adams-artiest’ en bespeelt hij exclusief een Adams Custom Series F-tuba.